Integratieve kindertherapie

Begeleiding van kinderen van 4 tot 12 jaar

Hoe reageert een kind op kanker in het gezin?

De confrontatie met kanker trekt een zware wissel op alle gezinsleden en op het gezin als geheel. Het dagelijks leven raakt ontregeld en de onderlinge communicatie kan onder druk komen te staan doordat ieder gezinslid de situatie op zijn of haar eigen manier verwerkt. Jonge kinderen reageren soms heel anders op ziekte en verlies dan je als volwassene verwacht. Het ene kind maakt zich ‘onzichtbaar’, cijfert zichzelf weg en neemt zorgtaken in het gezin over. Het andere vertoont nauwelijks een reactie, ‘parkeert’ z’n emoties en laat deze pas de vrije loop als alles achter de rug is. Weer een ander maakt zich juist héél zichtbaar doordat het opstandig is of allerlei lichamelijke klachten ontwikkelt. De integratief kindertherapeut heeft geen oordeel over het gedrag van je kind, maar gaat samen met hem (of haar) op zoek naar wat hij nodig heeft om beter in zijn vel te zitten.

Het verloop van het begeleidingstraject

In het intakegesprek krijg je als ouder(s) de ruimte om aan te geven tegen welke problemen jullie aan lopen. De daaropvolgende sessies zijn alleen met je kind. Daarin verkent de therapeut samen met je kind zijn denk- en leefwereld. Dat kan door te praten, maar je kind mag zich ook op allerlei andere manieren uiten, zoals door middel van een tekening of een zelfbedacht toneelspel. Veel kinderen vinden het fijn om een knuffeldier of Playmobilpoppetjes het verhaal te laten vertellen of uitbeelden. De therapeut creëert een veilige, vertrouwelijke omgeving waarin je kind zich onvoorwaardelijk kan uiten zonder bang te hoeven zijn iemand daarmee te kwetsen.
Een begeleidingstraject door de integratief kindertherapeut is altijd maatwerk. Niet de therapie, maar het kind staat centraal. Je kind weet zelf het beste van iedereen hoe hij of zij zich prettiger kan gaan voelen. Als daar behoefte aan is, zijn jullie ook met het hele gezin welkom. De therapeut kan helpen het onderlinge begrip en respect voor ieders individuele verwerkingsproces te vergroten. Een stevige (thuis)basis is in roerige tijden tenslotte heel belangrijk!

Duur en frequentie

Een sessie bij de integratief kindertherapeut duurt 50 minuten. Doorgaans bestaat een begeleidingstraject uit 5 tot 15 sessies. De therapeut bespreekt de voortgang regelmatig, ongeveer om de 5 sessies, met de ouder(s). Een oriënterend gesprek (30 minuten) is gratis.

Vergoeding

De kosten van begeleiding door de integratief kindertherapeut kunnen deels of volledig in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de (aanvullende) zorgverzekering. De therapeut kan je hierover in het eerste gesprek informeren.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak met de therapeut kun je contact opnemen met het Adamas Inloophuis:

    0252-680233
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze informatie downloaden

Wil je deze informatie nog eens rustig doorlezen of naar iemand doorsturen? Download dan de therapeutenflyer van Lynn Jonkman.
Flyer Integratieve kindertherapie download .pdf 

lynn-jonkmanOver de therapeut

Lynn Jonkman is gespecialiseerd in het begeleiden van kinderen van 4 tot 12 jaar die, op welke manier dan ook, uit hun evenwicht zijn geraakt. Zij is daarnaast werkzaam als kinderverpleegkundige in de thuiszorg, waar zij ernstig (chronisch) zieke kinderen en hun ouders begeleidt. Samen met integratief jongerentherapeut Marjo Vermeulen heeft Lynn een eigen praktijk waarin zij kinderen en jongeren – én hun ouders/opvoeders– begeleiden, adviseren en informeren.