Psychosomatische oncologiefysiotherapie

Fysiotherapeutische en psychosociale begeleiding bij kanker

Wat is psychosomatische oncologiefysiotherapie?

Psychosomatische oncologiefysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie, gericht op mensen die kanker hebben (gehad). De therapie biedt ondersteuning bij de heropbouw van je lichamelijke, mentale én emotionele kracht – de veerkracht die je nodig hebt om het leven in al zijn intensiteit te ervaren.
De psychosomatisch oncologiefysiotherapeut behandelt uiteenlopende pijn- en bewegingsklachten die het gevolg zijn van kanker en/of de medische behandeling daarvan. Tegelijkertijd is er volledige aandacht voor de mentale en emotionele aspecten van de ziekte: het omgaan met stress, het herstellen van vertrouwen in je lichaam en het vinden van antwoorden op zingevingsvraagstukken.

Het verloop van het begeleidingstraject

De psychosomatisch oncologiefysiotherapeut weet alles van de impact die kanker op je lichaam heeft, en welke fysieke inspanningen in jouw specifieke situatie verantwoord zijn. De behandeling wordt afgestemd op wat onder de gegeven omstandigheden reëel en haalbaar is.
Het begeleidingstraject kan bestaan uit puur fysieke training, psychosociale ondersteuning of uit een combinatie van beiden. Tijdens de fysieke training ga je door middel van oefeningen werken aan het verbeteren van je conditie, het vergroten van je bewegingsmogelijkheden of het behoud van lichaamsfuncties na een operatie of amputatie. De psychosociale begeleiding wordt onder meer geboden in de vorm van gespreksondersteuning (NLP), ontspanningstherapieën (mindfulness, autogene training en hartcoherentie) en haptonomische massagevormen die je laten luisteren naar wat je lichaam je te vertellen heeft.

Duur en frequentie

Fysieke trainingen (individueel of in groepsverband) duren gemiddeld 60 tot 75 minuten en vinden doorgaans twee maal per week plaats. Een psychosociaal consult duurt gemiddeld 45 minuten. De frequentie is afhankelijk van de aard van je klachten.

Vergoeding

De kosten van begeleiding door de psychosomatisch oncologiefysiotherapeut kunnen deels of volledig in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de (aanvullende) zorgverzekering. De therapeut  kan je hierover in het eerste gesprek informeren.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak met de therapeut kun je contact opnemen met het Adamas Inloophuis:

    0252-680233
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze informatie downloaden

Wil je deze informatie nog eens rustig doorlezen of naar iemand doorsturen? Download dan de therapeutenflyer van Cees Dercksen.

Flyer Psychosomatische oncologiefysiotherapie download .pdf 

cees-dercksenOver de therapeut

Cees Dercksen is psychosomatisch fysiotherapeut, haptonoom en docent Oncologie en Revalidatie. Cees heeft aan den lijve ervaren wat kanker in een mensenleven teweegbrengt. Die ervaringen brachten hem ertoe om zich aan te sluiten bij de initiatiefgroep die in 2006 het Adamas Inloophuis oprichtte. Ook in zijn eigen praktijk begeleidt Cees al lange tijd mensen met kanker in alle fasen van het ziekte-, herstel- en
acceptatieproces. Zijn doel is hen (weer) de kracht te laten ervaren die nodig is om de kwaliteit van hun eigen leven weer zelf vorm te geven.