Doneren met belastingvoordeel

Periodieke schenking particulieren

een periodieke schenking aan Adamas is volledig aftrekbaar, zonder drempel of plafond, mits het aan de volgende voorwaarden voldoet: 
  • je maakt dit bedrag minimaal vijf jaar achtereen over
  • de gift is schriftelijk vastgelegd (zie hieronder)
  • Je maakt regelmatig (minstens een maal per jaar) een bedrag over
  • deze bedragen zijn (ongeveer) even hoog 
  • Adamas levert geen tegenprestatie

Hoe werkt het?
Voldoe je aan bovenstaande voorwaarden, dan is je schenking volledig aftrekbaar. Het fiscale voordeel kan oplopen tot 52%. Met je schenking help je de financiële continuïteit van het Adamas Inloophuis te borgen, zodat wij ook in de toekomst mensen met kanker en hun naasten kunnen blijven ondersteunen.  

Een rekenvoorbeeld
Je betaalt 42% belasting en wilt graag jaarlijks een bedrag van € 100 schenken. Met een periodieke schenking kun je dit bedrag verhogen tot € 173, en krijg je € 73 van de Belastingdienst terug (42% van € 173). Daarmee geef je netto nog steeds € 100 uit, maar ontvangt het Adamas Inloophuis € 73 extra. 

Eenvoudig te regelen

Het vastleggen van een periodieke schenking is heel eenvoudig. Je kunt dit via het online donatieformulier doen. Werk je liever op papier? Dan kun je hier de machtigingskaart (.pdf) downloaden en, ingevuld en ondertekend, naar Adamas sturen. Dit kan per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per post. Wil je de schenking als aftrekpost opvoeren in je belastingaangifte? Dan heb je ook de standaard overeenkomst periodieke gift (.pdf) van de Belastingdienst nodig. Vul hierop s.v.p. al je gegevens in (vergeet niet de handtekening!) en stuur het formulier dan per Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per post naar Adamas. Wij vullen dan ons gedeelte in en daarna ontvang je de overeenkomst retour voor je eigen administratie. De overeenkomst stopt uiterlijk bij overlijden. Giften die zijn gedaan voordat deze in een overeenkomst zijn vastgelegd kunnen niet als periodieke gift bij de belastingdienst worden ingediend.

Uiteraard is het nog altijd mogelijk om de periodieke schenking via de notaris te regelen. Daar zijn evenwel kosten aan verbonden.

Wat geven wij?

Als dank voor jouw periodieke schenking komt jouw (bedrijfs)naam op de website van Adamas Inloophuis. Doneer je minimaal € 1000 voor 5 jaar dan wordt je 'Adamas Bedrijven Club' lid. Kijk hier wat de voordelen zijn. 

Eenmalige giften particulieren

Ook eenmalige giften kunnen als aftrekpost opgevoerd worden in je belastingaangifte. Er geldt dan echter een minimum en maximum. Het minimum is 1% van je drempelinkomen, met een minimum van € 60 (2019). Wat je méér hebt betaald dan dit drempelbedrag, mag je aftrekken. Maar je mag niet meer aftrekken dan het maximum, dat is 10% van je drempelinkomen.

Giften ondernemingen

Wanneer een onderneming een gift doet aan Adamas dan is de aftrek ten hoogste 50% van de winst met een maximum van € 100.000. De in aanmerking te nemen winst is het bedrag voor aftrek van giften. De giften kunnen met bewijsstukken worden gestaafd door het online donatieformulier of  de machtigingskaart (.pdf) te downloaden en in te vullen. De bevestiging/kopie graag behouden voor de belastingdienst. Mocht je via The Lock Up gedoneerd hebben, dan geldt de bevestigingsemail/factuur of matchformulier als bewijsstuk.