Wat doet muziek met je...

Wat kan muziek toch veel emoties oproepen. Een nummer op de radio brengt je zo weer terug op dat schoolfeest, waar je wat onhandig danste met een zweterig joch. Muziek zorgt voor een glimlach op je gezicht wanneer je dat ene nummer hoort dat je man al zo lang foutloos probeert te spelen op de gitaar maar wat hem maar steeds niet lukt. Muziek kan voor ergernis zorgen, als die puber van je voor de 31e keer datzelfde nummer draait op haar kamer, met de versterker op vol vermogen. Muziek kan je ook droevig stemmen. Als we voorheen een havenplaatsje bezochten, barstten we allemaal spontaan in zingen uit als het water in zicht kwam: “Daar is het water, daar is de haven, waar je altijd horen kon, we gaan aan boord”. Maar sinds we deze Zuiderzeebalade hebben gedraaid op de begrafenis van mijn vader, heeft dit nummer toch een andere lading gekregen. Zeker, we zingen het nog steeds, maar de onbevangenheid is er af.

Maar wat nu als een van je favoriete artiesten dood gaat. Dan is haast elk nummer dat je van hem of haar hoort vervult van weemoed en herinnering. Het overkomt ons nu, met de dood van Tom Petty. Al zo lang als mijn man en ik bij elkaar zijn, wordt de muziek van Tom Petty and the Heartbreakers veel gedraaid in huis. Maar voor mij is het vooral de muziek van de vakanties. In de auto, onderweg naar Zuid-Frankrijk. Meestal na een overnachting. Wanneer we dan weer onderweg zijn, de geur van verse croissantjes en net iets te slappe koffie nog in onze neus, wanneer de zon de nevel boven de velden probeert te verjagen, wanneer het nog rustig is op de weg en je alleen op de wereld lijkt, de auto een veilige cocon, de weg voor je, je kind nog soezend op de achterbank: dan ging er een cd van Tom Petty in de speler en droomden we weg bij zijn prachtige muziek, die zo perfect leek te passen bij de lavendelvelden en de zonnebloemen om je heen.

De weg naar Zuid-Frankrijk zal nooit meer hetzelfde zijn.


EvelienEvelien Veldhuizen
Gastvrouw Adamas Inloophuis

Evelien is sinds oktober 2016 betrokken bij het Adamas Inloophuis. Nu haar dochter Katy is gaan studeren en het huis uit is, heeft ze meer ruimte om iets aan vrijwilligerswerk te doen. Adamas bood haar die gelegenheid. Na de introductiecursus ging ze aan de slag. Inmiddels is ze ook toegetreden tot het PR-team van Adamas en werkt ze voor Adamas als gastvrouw in het Spaarneziekenhuis.

Evelien werkt als freelance vertaler Engels-Nederlands. Ze is dol op koken, reizen, haar man Tom en kat Charlie.