Hoe vertel ik het de kinderen

Blog Anita 3 hoe vertel ik het de kinderen
De vraag “hoe vertel ik het de kinderen” is er één die ik heel vaak krijg of “moeten we het nu al vertellen?” Heel begrijpelijk want het liefst zou je als ouder hen dit allemaal willen besparen. Maar het is echt heel belangrijk om de kinderen vanaf het begin mee te nemen in het proces want kinderen hebben voelsprieten. Ze zien en horen alles. Een ouder met rode ogen van het (stiekem) huilen, familie die plotseling op de stoep staat, een telefoon die blijft gaan of gesprekken waar ze ineens niet meer bij mogen zijn. Ze voelen haarfijn aan dat er iets mis is.

Als kinderen niet weten wat er aan de hand is, neemt hun fantasie het over. En als wij denken dat het niet erger kan . . . in hun fantasie wel. Openheid is dus belangrijk want alleen dan kunnen de kinderen er iets mee.

Geef niet te veel informatie tegelijk en gebruik de taal die zij begrijpen. Begin met te vertellen wat je heb, waarom daar iets aan gedaan moet worden en welke behandeling er volgt. Gebruik ook het woord kanker want de “angst” voor dit woord zit vaak bij ons volwassenen. Natuurlijk is het goed om het te hebben over slechte cellen of andere vriendelijkere omschrijvingen maar ze moeten het woord ook van jullie gehoord hebben anders is het zo schrikken als iemand anders er plotseling over begint.

De kans dat de eerste vraag die je krijgt “ga je dood?” is, is groot. Er zijn immers heel wat opa's en oma's aan kanker overleden en dus weten de meeste kinderen dat je eraan dood kunt gaan. Best eng als je kind zo'n vraag stelt, maar wel een goed uitgangspunt voor een gesprek. Je kunt vertellen over de verschillende soorten kanker die er zijn en dat je juist aan de behandeling begint omdat je hoopt dat het goed blijft gaan! Maar ook als je op dit vlak meer of andere informatie heb deel het. De kinderen moeten jou en je partner kunnen blijven vertrouwen.

In gesprekken met ouders en na het geven van bovenstaande info verwijs ik altijd naar de site “kankerspoken” (link toevoegen: http://kankerspoken.nl) Hier is nog veel meer info te verkrijgen voor ouders, verzorgers en kinderen. Boekenlijsten om te ondersteunen bij het vertellen maar ook om daarna te lezen door de kinderen. De site is mooi ingedeeld in leeftijdscategorieën en geeft heel veel goede informatie.  
--------------------------------------------------------------------------------------------------
blog anitaAnita is al vanaf het begin betrokken bij het Adamas Inloophuis. Ze is de styliste die het inloophuis inrichtte en daarna werd ze vrijwilliger bij de jeugd. Sinds 2011 is ze coördinator van de jeugdactiviteiten. Met veel enthousiasme en liefde zet zij zich in voor de jongeren en kinderen die het inloophuis bezoeken. Daarnaast geeft zij namens Adamas voorlichting op scholen om het onderwerp kanker in de klas bespreekbaar te maken.
Als zij niet bij of voor Adamas aan het werk is, is zij te vinden in haar woonwinkel, op de tennisbaan of gezellig thuis bij haar man Nico.
Anita schrijft over haar ervaringen gerelateerd aan het Adamas Inloophuis.